CLUSTER

COLLECTIE & ZORG

Goede zorg voor uw collectie(s) is essentieel voor een langdurig behoud ervan. En zeker zo belangrijk; het minimaliseert de kans dat noodingrepen moeten worden uitgevoerd. Ingrepen die, naast dat ze kostbaar zijn, ook een enorme impact hebben op de collectie en uw organisatie.

Goede zorg bestaat uit heel veel verschillende facetten. Zorg voor het object zelf, zorg voor de bewaaromgeving, het klimaat, de verpakking, maar ook zorg voor registratie. Goede zorg voorkomt calamiteiten (let wel: nooit 100%) en maakt dat er, wanneer er zich dan toch onverhoopt een calamiteit voordoet, adequaat wordt gehandeld. Daarmee worden potentiële schaderisico’s tot een minimum teruggebracht. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen!

Helicon ondersteunt klanten bij het signaleren, opstellen en uitvoeren van voorzorgsmaatregelen en protocollen. Collectie overstijgend, maar ook voor specifieke deelcollecties; objecten die bijvoorbeeld zijn gebonden aan specifieke wet- en regelgeving zoals giftige objecten, wapens en dergelijke.

Onze Collectie & Zorg-expertise is onderverdeeld is drie specifieke terreinen:

Collection Care as a Service (CCaS): Helicon kan de zorg voor uw collectie, in allerlei vormen, klein of groot, in zijn geheel of deels, uit handen nemen. Dat kan bij u op locatie, maar ook in onze eigen depots.

Integrated Pest Mangement (IPM): door een geïntegreerde aanpak; een combinatie van advies, inspectie, detectie en wering, kan in een vroeg stadium biologische aantasting door ongewenste ‘bezoekers’ gesignaleerd worden en calamiteiten worden voorkomen.

Collectie Hulpverlening (CHV): door een planmatige aanpak van CHV kunnen calamiteiten worden voorkomen. Het vastleggen van procedures, maar ook het oefenen van noodsituaties maakt dat de schade aan objecten, de collectie wordt beperkt, mocht u onverhoopt toch overvallen worden door een calamiteit. 

Wij stellen onze expertise graag in dienst van u en uw collecties. De schaderisico’s, ook voor de mensen die er mee werken, zijn tenslotte enorm. De kosten gigantisch. En zo mogelijk nog belangrijker; voorkomen is te allen tijde beter (en goedkoper) dan genezen. Garantie dat er nooit iets zal gebeuren, is tenslotte niet te geven.

“Goede zorg voor uw collectie(s) is
essentieel voor een langdurig behoud ervan.”

COLLECTIE & ZORG

SERVICES

▲ Collectiebeheer op locatie: projectmatig/incidenteel of op basis van een contract/structureel

▲ Collectieopslag en -beheer bij Helicon; incidenteel/structureel

▲ Collectieonderhoud en onderhoudscontracten

▲ Collectie(s) inpakken, ompakken en verhuizen

▲ Quarantaine faciliteiten

▲ Luchtkiemgetal-metingen, rapportage

▲ Trainingen en cursussen (link naar cursuspagina)

HELICON CS

ONZE SPECIALISATIES

In het brede werkveld van collectiezorg bestempelt Helicon twee vakgebieden als absolute prioriteit:

Omdat:

  • De schaderisico’s die uw collectie in deze loopt enorm zijn;
  • De kosten als gevolg van een calamiteit gigantisch zijn en;
  • Voorkomen is te allen tijde beter dan genezen is!

Helicon Conservation Support is trots te mogen werken voor diverse musea, archiefinstanties, gemeenten, instellingen en particulieren.

Hendrick de Keyser, Amsterdam
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, Amsterdam
Stedelijk Museum, Kampen

Ik meld mij hierbij aan voor de cursus bij Helicon Zoeterwoude: